حالت تاریک
  • شنبه, 1404/04/21 شمسی | 2025/07/12 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن خاورستان | khavarestan هستید؟
بردباری و همراهی با رهبری؛ راز پیشرفت انقلاب
استاد حوزه علمیه خراسان‌جنوبی عنوان کرد:

بردباری و همراهی با رهبری؛ راز پیشرفت انقلاب

استاد حوزه و دانشگاه گفت: هوشیاری، صبر و همراهی با رهبری، عامل اصلی حفظ انقلاب و پیشرفت است و تصمیمات دشوار و گاهی تغییر رویکردها، بر اساس مصالح کلان نظام اتخاذ می‌شود و باید با ایمان و درک کامل پذیرفته شوند.

حجت‌الاسلام  جواد سلیمانی در گفتگو با خبرنگار سیاسی  پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان» اظهار داشت: در رویکرد اولیه اسلام، مقابله با دشمنان به شکل نظامی و با شمشیر بود تا قبل از جنگ احزاب، مسلمانان هر لحظه آماده بودند برای مقابله با دشمنان. برای مثال در جنگ بدر، کاروان تجاری قریش که به سمت مکه می‌رفت، مورد حمله مسلمانان قرار گرفت و همین مساله موجب افزایش تنش‌ها شد.

استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: در سال دوم هجری، مهاجران و انصار پس از مشورت تصمیم گرفتند که آماده مقابله در صحرای مدینه باشند و در جنگ احزاب، دشمنان مختلف از جمله یهودیان، قریش و قبایل دیگر با هم متحد شدند تا مدینه را فتح کنند، اما رسول خدا (ص) با برنامه‌ریزی دقیق و روحیه مقاومت، توانست مدینه را حفظ کند.

به گفته سلیمانی قرآن کریم اشاره دارد که مسلمانان در این نبرد احساس ضعف می‌کردند، ولی با حضور امام علی (ع) و دیپگر یاران، مقاومت کردند و توانستند از مدینه دفاع کنند.

وی اظهار کرد: پس از جنگ احزاب، در سال ششم هجری، تغییر قابل توجهی در سیاست نظامی و برخورد رسول خدا (ص) رخ داد. دیگر دستور نمی‌دادند که همه مردم به شکل مسلح به میدان جنگ بروند. این تغییر ناشی از یک درک عمیق و حکمت الهی بود که ضرورت داشت برای حفظ امنیت و گسترش اسلام، راه‌های صلح‌آمیز و مذاکره نیز دنبال شود.

به گفته استاد حوزه علمیه خراسان‌جنوبی، رسول خدا (ص) بارها با دشمنان مذاکره کرد و حتی برای چند بار پیمان صلح امضا نمود. این اقدام‌ها از سوی برخی مسلمانان که به پیروزی نظامی عادت داشتند، با اعتراض‌هایی همراه بود؛ اما پیامبر (ص) با حکمت و صبر این مسیر را ادامه داد. او به مسلمانان می‌فهماند که اسلام تنها با جنگ به پیروزی نمی‌رسد، بلکه باید افکار عمومی و دل‌ها نیز همراه شوند.

استاد حوزه و دانشگاه تاکید کرد: این تغییر رویکرد و استراتژی، به ویژه در دوران حکومت اسلامی در مدینه، اهمیت بسیاری داشت. پیامبر (ص) می‌دانست که برای تثبیت حکومت اسلامی و گسترش آن در جزیره العرب، باید ابتدا جامعه را به وحدت و همبستگی برساند و سپس به مقابله نظامی بپردازد.

سلیمانی ادامه داد:این روند باعث شد که شمار مسلمانان در طی سال‌های بعد به شدت افزایش یابد و حتی قبایل مختلف با اسلام آشتی کنند و با پیامبر پیمان ببندند و در این مسیر، پیامبر (ص) همواره تأکید داشت که اطاعت از ولی امر (امام و رهبر جامعه اسلامی) برای حفظ وحدت و پیشرفت ضروری است و هرگونه تردید و اختلاف می‌تواند ضربه بزرگی به جامعه وارد کند.

به گفته وی در شرایط کنونی نیز می‌توان این درس‌ها را گرفت؛ اینکه هوشیاری، صبر و همراهی با رهبری، عامل اصلی حفظ انقلاب و پیشرفت است. تصمیمات دشوار و گاهی تغییر رویکردها، بر اساس مصالح کلان نظام اتخاذ می‌شود و باید با ایمان و درک کامل پذیرفته شوند.

استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: در مذاکرات کنونی هم، همانند گذشته، باید با نگاه استراتژیک و با حفظ وحدت و انسجام، مسیر درست را ادامه داد تا از آسیب‌های احتمالی جلوگیری شود و قدرت ملت ایران در برابر تهدیدات داخلی و خارجی حفظ گردد.

به گفته سلیمانی حدود بیست سال پیش در دانشگاه اصفهان بحثی مطرح شد که هنوز هم اهمیت دارد؛ بحث درباره تمدن نوین اسلامی که باید ریشه در جنس و ژن ایرانی داشته باشد. مقام معظم رهبری بارها به این نکته اشاره کرده‌اند که معادن و ظرفیت‌های ژئوپلیتیک ایران، فرصتی استثنایی برای شکل‌گیری این تمدن فراهم می‌کند.

وی ادامه داد: ایشان چند سال پیش فرموده بودند که نظام اسلامی باید تمام تلاشش را برای تحقق این تمدن بکند و اخیراً هم بارها ملت ایران را به خاطر هوش، وقت‌شناسی و مقاومتشان تحسین کرده‌اند. به گفته وی پاسخ رهبر معظم انقلاب به اظهارات ترامپ نیز نشان‌دهنده عمق این نگاه است؛ اینکه باید تصمیمی ریشه‌دار گرفت و ایران را به پیش از اسلام بازنگرداند. چون ایرانی‌ها دارای فرهنگی قدرتمند هستند که حتی امپراتوری روم نیز نتوانست ریشه آن را نابود کند.

وی با بیات این که اما در میان جبهه انقلابی، هنوز هم دو نگرش متفاوت درباره ایرانی‌گری وجود دارد تصریح کرد:دسته‌ای که به ایران باستان و فرهنگ آن تعلق خاطر دارند و معتقدند فرهنگ و تمدن ایرانی همان فرهنگ و تمدن ایران باستان است و دسته‌ای که به اسلام و تأثیر آن در انسجام و شکل‌گیری تمدن ایرانی باور دارند.

استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: شهید مطهری و برخی دیگر به روشنی بیان کرده‌اند که ورود اسلام به ایران، علی‌رغم تکه تکه شدن ایران در دوره ساسانیان و تسلط عباسیان، زمینه‌ساز انسجام و تمدن جدیدی شد. اسلام باعث شد لایه‌های تازه‌ای به فرهنگ ایرانی افزوده شود.

سلیمانی تاکید کرد: مقام معظم رهبری، هرچند احترام به فرهنگ باستانی ایران دارد، اما تأکید می‌کند که تمدن اسلامی ایرانی بر پایه اسلام و تشیع شکل گرفته است. این نگاه شامل چهار لایه اصلی فرهنگ و تمدن ایران باستان، ورود اسلام و ایجاد تمدنی جدید در ایران، گسترش تشیع که به مرور مناطق شیعه‌نشین ایران را شکل داد.

به گفته وی لایه چهارم زمینه حکومت صفوی را فراهم کرد و انقلاب اسلامی که بر پایه مکتب تشیع در عصر غیبت، توانست حکومتی مستقل و متعالی را شکل دهد و این چهار لایه، هویت ایرانی-اسلامی ما را می‌سازد و به ما امکان می‌دهد انسجام ملی را حفظ کنیم و مفهوم استقلال ملی را به درستی درک کنیم.

استاد حوزه و دانشگاه به این نکته هم اشاره کرد: اگر ما در جبهه فرهنگی انقلاب، به ویژه در میان دوستان اصولگرا، این فهم را نداشته باشیم و به این ادبیات پایبند نباشیم، نمی‌توانیم در آینده از همه توان ملت ایران برای پیشرفت استفاده کنیم.

به گفته سلیمانی بنابراین، باید ادبیات و رویکردی هم‌سو با این نگاه در گفتمان انقلاب اسلامی جاری باشد تا بتوانیم به یک ایرانی یکپارچه و مستقل دست یابیم.

 

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!