
خاورستان گزارش می دهد؛
موقوفات محرمی خراسان جنوبی؛ یادگار زنده عاشوراییان
در خراسان جنوبی بیش از ۳۸۶۴ موقوفه محرمی وجود دارد که نام واقفان آنها با نیت تعزیهداری و اطعام عزاداران، همچون شعلهای زنده، فرهنگ عاشورا را در دل مردم زنده نگه میدارد
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، در ایامی که دلها سیاهپوش حسین بن علی (ع) است و نغمه روضه از هر کوچه و خانه به گوش میرسد، خراسان جنوبی با بیش از ۳۸۶۴ موقوفه محرمی، به یکی از خط مقدمهای احیای شعائر حسینی بدل شده است؛ موقوفاتی که به گفته حجتالاسلام حسین رحیمی، معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی هرکدام سندی زنده از عشق دیرینه مردم این دیار به سیدالشهدا (ع) است.
وی افزود: شاید خیلی از واقفان ما سالهاست در میان ما نیستند، اما نیت و اخلاصشان امروز همچون نخل باروری است که در ایام محرم سایهاش بر سر عزاداران گسترده شده و میوهاش همان اشکها و نذرهایی است که جاری است.
وی ادامه داد: از مجموع موقوفات محرم، ۹۸۳ مورد متعلق به بیرجند است که در صدر شهرستانها قرار دارد، فردوس با ۴۸۸ مورد و طبس با ۴۲۱ مورد دیگر نقاط پرموقوفه استان به شمار میروند.
معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی با اشاره به قدمت برخی موقوفات شاخص افزود: یکی از موقوفات شاخص ما، وقف مرحوم حاج محمد جعفر خلف کربلایی اسماعیل سربیشهای است که در سال ۱۲۵۸ هجری قمری تنها با نیت تعزیهداری سیدالشهدا (ع) وقف شده. این وقف امروز هم برقرار است و مجالس آن همچنان با همان نیت اولیه برگزار میشود.
رحیمی اضافه کرد: یا مثلا موقوفه حاج محمد باقرخان عمادالملک در طبس که در سال ۱۳۰۱ قمری با نیت مشابهی وقف شد، هنوز هم محفل عاشقان را گرم نگه داشته. واقفان ما اهل فهم و شعور دینی عمیقی بودند. آنها افقهای بلندی را میدیدند.
به گفته معاون فرهنگی و اجتماعی ادارهکل اوقاف استان، ۳۲۵۲ مورد از این موقوفات با نیت اطعام عزاداران و ۴۸۷ مورد با نیت روضهخوانی ثبت شدهاند.
رحیمی با تأکید بر نقش وقف در زنده نگه داشتن فرهنگ عاشورا گفت: وقف فقط یک عمل اقتصادی یا حقوقی نیست. وقف، یک نوع عشقورزی است. واقفان ما با وقف خود گفتهاند: ما در سپاه حسینیم، ولو قرنها بعد از عاشورا آمده باشیم.
اما در این میان، چالشهایی هم وجود دارد. وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به خشکسالیهای پیاپی در استان اشاره کرد و گفت: بسیاری از موقوفات ما کشاورزی هستند و متأسفانه به دلیل خشکسالی، بخش عمدهای از آنها فاقد درآمد یا دارای درآمد ناچیز شدهاند. این در حالی است که نیاز فرهنگی به احیای این وقفها روز به روز بیشتر میشود.
وی تأکید کرد: ادارهکل اوقاف خراسان جنوبی در تلاش است با برنامهریزیهای دقیق، بهرهوری این موقوفات را افزایش داده و حتی با جذب مشارکت مردمی، آنها را در مسیر اهداف اولیهشان احیا کند.
در خراسان جنوبی، وقف محرم تنها یک رسم یا سنت نیست؛ بلکه تجلی نوعی ایمان تاریخی است که نسلبهنسل منتقل شده. کسانی که سالها پیش، خانه یا زمین و باغی را با نیت تعزیهداری وقف کردهاند، شاید دیگر در این دنیا نباشند، اما شعله نیتشان در محرابها و منبرها همچنان زبانه میکشد.
انتهاي خبر/
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!