به گزارش خبرنگار خاورستان، در حالی که در اواخر آذرماه امسال خبرها حاکی از عاری بودن خراسان جنوبی از بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان و پاکی 5 ساله این استان از این ویروس بود، اما در همان حوالی و ابتدای دی ماه اخباری از آلودگی دو واحد مرغداری بیرجند به این بیماری منتشر شد.
با توجه به اینکه آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان بیماری ویروسی و مشترک بین انسان و طیور است که این عفونت در پرندگان اهلی به سرعت سبب همهگیری در میان آنها میشود، این موضوع نیز همانند کرونا، سبب ایجاد اضطراب در بین مردم شد. اما دامپزشکی به مردم اطمینان داد که تمام طیور و همچنین محصولات آلوده، معدوم شده و محصولات موجود در بازار سالم است.
اکنون انتشار این ویروس از سطح 2 واحد به 18 واحد مرغداری بیرجند و خوسف رسیده که در پی آن سرمایه بسیاری از تولیدکنندگان نابود و بسیاری از کارگران بیکار شدهاند.
در خصوص علل شیوع این بیماری، عوامل متعددی شنیده میشود و برخی شنیدهها از ابتلای واحدهای مرغداری شهرستانی به این ویروس حکایت دارد. اما موضوع دیگری که مطرح است، این است که اگر قرنطینه واحدهای آلوده به ویروس آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان به درستی انجام میشد، اکنون شاهد این خسارتها نبودیم.
خراسان جنوبی محروم از سهمیه واکسن
حسین خیریه مدیرعامل یکی از واحدهای طیور و رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند در این خصوص در گفتوگو با خبرنگار خاورستان، اظهار کرد: متأسفانه به دلیل تاخیر در اعلام یکی از واحدهای طیور بیرجند در خصوص تلفات ناشی از ویروس آنفلوآنزای مرغی، این بیماری در بین واحدهای طیور بیرجند و خوسف منتشر و گسترش پیدا کرد.
وی با بیان اینکه در سالهای قبل این استدلال که خراسانجنوبی جزو استانهای پاک است و علیرغم درخواست دامپزشکی استان واکسن آنفلوانزای پرندگان به استان اختصاص پیدا نکرد، گفت: اما مسئله این است که اگر واکسن به اندازه کافی در کشور موجود بوده، چرا به خراسانجنوبی سهمیهای اختصاص ندادند؟
مدیرعامل مجتمع مرغ مادر جنوب افزود: مرغداری خودم شامل سه مجموعه است که یک مجموعه با گلهای شامل 105 هزار قطعه مرغ مولد و نزدیک به تولید تخم مرغ، معدوم شد و دو مجموعه دیگر نیز که قرار بود در بهمنماه جوجهریزی شود، به دلیل بیماری آنفلوآنزا، جوجهریزی نمیشود و اکنون هر سه مجموعه غیرفعال است.
خسارت 20 میلیارد تومانی ناشی از آنفلوآنزای طیور
خیریه گفت: مرغداری بنده ۲۸ میلیارد تومان از شیوع بیماری کرونا و ۲۰ میلیارد تومان از حذف گلهای به دلیل آنفلوآنزا خسارت و آسیب دید که علاوه بر این هزینه بالایی نیز برای واکسیناسیون پرداخت کردهایم.
وی با اشاره به فعالیت 278 نیرو در این واحد مرغداری، گفت: به دلیل عدمفعالیت این واحد، مجبور شدیم تا حدود 50 درصد از نیروها را برای استفاده از بیمه بیکاری، به تأمین اجتماعی معرفی کنیم.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند بیان کرد: هماکنون تعدادی از واحدهای مرغداری تولید تخممرغ و مرغ گوشتی، به دلیل این بیماری، اجازه جوجهریزی ندارند که این موضوع ممکن است باعث کمبود گوشت و تخممرغ در منطقه شود. اگر بازار هم به خوبی کنترل نشود، امکان افزایش قیمتها هم وجود خواهد داشت.
جوجهریزی واحدهای خسارت دیده خارج از نوبت
خیریه با تاکید بر لزوم دریافت مجوز برای جوجهریزی خارج از نوبت برای واحدهای مرغداری خسارت دیده و برگشت سریعتر این واحدها به تولید، گفت: همه مسئولان از جمله استاندار، دامپزشکی، اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تامین اجتماعی، جهادکشاورزی، بانک ها و ... باید در این خصوص همکاری کنند. البته تاکنون همه مسئولان و بانکها در این جهت قول همکاری دادهاند که امیدواریم کمک شود.
وی با بیان اینکه متاسفانه برخی از واحدهای مرغداری بیمه نبودهاند و تمام خسارت بر خودشان تحمیل شده است، اظهار کرد: با توجه به نداشتن نقدینگی مرغداران، باید بانکها جهت ارائه تسهیلات کمبهره همکاری مضاعفی داشته باشند تا این واحدها بتوانند به تولید بازگردند. البته در این خصوص نیاز است تا بازپرداخت تسهیلات برای مدت یک سال استمهال شود.
خسارت 7 میلیارد تومانی به مرغداری بدون بیمه
محمدحسن محمدزاده مدیرعامل یکی دیگر از واحدهای طیور بیرجند و همچنین مدیرعامل اتحادیه مرغداران بیرجند نیز در گفتوگو با خبرنگار خاورستان، اظهار کرد: اقدامات دامپزشکی در مقابله با ویروس آنفلوآنزای مرغی خوب بوده است اما این ویروس از طریق باد، حمل و نقل و ... قابل انتقال است.
وی بیان کرد: موضوع فاضلاب در انتقال این ویروس نقش داشته است اما نه به طور صددرصد، چراکه عامل اصلی این موضوع، پرندگان مهاجر و آزادپرواز بودهاند.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران بیرجند گفت: مرغداری بنده شامل 4 گله بوده است که بر اثر این ویروس، 120 هزار قطعه مرغ معدوم و خسارت 7 میلیارد تومانی وارد شد، اما متاسفانه تنها یک گله از مرغها بیمه بوده است که امیدواریم در این خصوص دولت تمهیداتی بیاندیشد.
محمدزاده افزود: مرغداری بنده اتومات است و اکنون با شرایط ایجاد شده، 5 نفر نیروی واحد، برای بهرهمندی از بیمه بیکاری، به تامین اجتماعی معرفی خواهند شد.
سرمایهای که یک شبه بر باد رفت
سید محمد پورشمسیان مدیرعامل یکی از واحدهای مرغ تخمگذار خراسانجنوبی نیز در گفتوگو با مهر، گفته است: سرمایه ۴۰ ساله ما با شیوع بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان یک شبه بر باد رفت و اکنون نوبت دولتمردان است که چگونه میخواهند این مشکل را رفع کنند.
وی گفت: دامپزشکی در آذرماه اطلاع داده بود که آنفلوانزای فوق حاد پرندگان وارد استان شده است اما اطلاعی ندادند که در برابر این ویروس باید چه کنیم. وقتی که میزان تلفات واحد خود را به دامپزشکی اعلام کردیم، اول بیان کردند که بیماری نیوکاسل است.
نوشدارو پس از مرگ
این فعال عرصه صنعت طیور در خراسانجنوبی بیان کرد: وقتی در سال 1396 ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور مشاهده شده است چرا از همان زمان به خراسانجنوبی واکسن ندادهاند؟
پورشمسیان ادامه داد: اینکه در سالهای گذشته خراسانجنوبی به لحاظ ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان پاک بوده است دلیل موجهی برای عدم ورود واکسن به استان نیست چراکه واکسیناسیون اقدامی جهت پیشگیری است.
وی افزود: بعد از اینکه برخی از طیور ما آلوده به این ویروس شدند، دامپزشکی ظرف ۲۴ ساعت واکسن را تأمین کرد که در حقیقت فایده چندانی نداشته و مصداق نوشداروی بعد از مرگ بود.
پرندگان مهاجر؛ علت اصلی شیوع آنفلوآنزای طیور
محمد اصغرزاده مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی نیز در گفتوگو با خبرنگار خاورستان، اظهار کرد: علت اصلی شیوع این ویروس و آلودگی، پرندههای مهاجری بودهاند که از سمت سیبری و قرقیزستان وارد استان شدهاند که این ویروس توسط باد و همچنین پرندههای آزادپرواز مانند کلاغ و کبوتر نیز به راحتی قابل انتقال است.
وی افزود: متأسفانه امکان ورود پرندگان آزادپرواز به برخی از انبارهای غذایی مرغداریها وجود دارد، این در حالی است که حتی یک گرم مدفوع آلوده پرنده مبتلا به این ویروس در انبار نهادههای طیور، میتواند یک میلیون قطعه پرنده را آلوده کند. این ویروس برای بقای خود، در بدن پرنده شروع به تکثیر میکند و به همین دلیل میتواند به سرعت منتقل شود.
معدومسازی بیش از 850 هزار قطعه مرغ
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی اظهار کرد: هماکنون آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در حال فروکشکردن است. از همان ابتدای شیوع بیماری، در اسرع وقت و به صورت شبانهروزی نسبت به اجرای عملیات مهار در مناطق آلوده اقدام شد و با عملیات پاکسازی، جلوی انتشار ویروس گرفته شد.
اصغرزاده بیان کرد: متأسفانه بر اثر شیوع بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان، تاکنون 18 مرغداری در بیرجند و خوسف درگیر شده که بر اثر آن 858 هزار قطعه مرغ گوشتی و تخمگذار تلف و معدوم شده است.
وی با اشاره به موضوع درگیری واحد بوقلمون در سربیشه به آنفلوآنزای مرغی گفت: این موضوع صحت ندارد. با توجه به اینکه بوقلمون پرندهای بسیار حساس در ابتلا به آنفلوآنزا است، تاکنون یک واحد بوقلمون بشرویه به کشتار رسیده و یک واحد 10 هزار قطعهای مود نیز از دادستانی شهرستان سربیشه تذکر گرفته و باید برای انجام کشتار طی 10 روز آینده اقدام کند تا از آلودگی و انتشار ویروس و همچنین ایجاد خسارت برای سرمایهگذار جلوگیری شود.
اقدام دیر مرغداریها در انجام واکسیناسیون/ خطر در بیخ گوش
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی با اشاره به انجام واکسیناسیون آنفلوآنزا در واحدهای تخمگذار و پولت(هنوز به مرحله تولید تخم نرسیدهاند) و نبود مشکل در این خصوص، اظهار کرد: هماکنون از واحدهای طیور استان، تنها 14 واحد به میزان بیش از 800 هزار قطعه نسبت به واکسیناسیون اقدام کردهاند و متأسفانه بقیه که شامل 20 واحد میشود، در این خصوص دیر عمل میکنند.
اصغرزاده با اشاره به اینکه عدماقدام برخی از این واحدها به علت هزینه واکسیناسیون است، افزود: این در حالی است که واکسیناسیون نهتنها هزینه نیست بلکه جهت حفظ سرمایه و اقدامی کاملا اقتصادی است، چراکه هزینه آن در مقابل خسارت ناشی از بیماری بسیارناچیز است. از طرف دیگر در قیمت تنظیم بازاری که برای تخممرغ تعیین میشود، هزینه واکسیناسیون حساب میشود.
وی تصریح کرد: عدماقدام واحدهای طیور برای واکسیناسیون در حالی است که زمانی که در این خصوص سهمیهای به خراسان جنوبی اختصاص داده نشده بود، همین واحدها از این موضوع شاکی بودند، اما اکنون که خطر در بیخ گوش آنهاست، برای حفظ سرمایه خود و همچنین صنعت طیور استان، اقدام به انجام واکسیناسیون نمیکنند.
بهرهمندی تنها 5 واحد طیور از بیمه/ بیمه اجباری شد
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی گفت: اکنون گلههایی که بالای 80 هفته سن دارند، باید کشتار شوند چراکه چون امکان واکسیناسیون آنها وجود ندارد، ممکن است در صورت آلودگی، منبع مجدد انتقال ویروس شوند.
اصغرزاده با اشاره به اینکه از 46 واحد مرغداری استان، متأسفانه تنها 5 واحد بیمه هستند، از اجباریشدن موضوع بیمه برای تمام واحدهای مرغداری استان خبر داد و اظهار کرد: تاکنون شرط بیمهشدن طیور تا سن 26 هفته بوده است که اکنون این شرط برداشته شده است. در صورت عدم اقدام واحدها برای بیمه، نهادهها و سوخت این واحدها قطع خواهد شد.
وی یادآور شد: رعایت شرایط زیستی از جمله رعایت مسائل بهداشتی، ورود و خروج نیروها، حمل و نقل و ... برای جلوگیری از ابتلا به بیماری بسیار اهمیت دارد و همه مرغداران باید حتما این شرایط را کنترل کنند.
مرغداران پنهانکاری نکنند/ صنعت طیور استان در حال تهدید است
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی افزود: تاکید ما بر این است که مرغداران در صورت وجود موارد مشکوک، پنهانکاری نکرده و هرگونه تلفات یا کاهش مصرف آب و دان را اطلاع دهند تا واحد مورد کنترل دامپزشکی قرار گیرد، چراکه موضوع صنعت طیور استان مطرح است و هر نوع آلودگی میتواند این صنعت را مورد تهدید قرار دهد.
اصغرزاده بیان کرد: در این خصوص باید حمل و نقل مرغ و تخم مرغ، نهاده، کود و ... همه با مجوز سازمان دامپزشکی انجام شود در غیر این صورت محموله توقیف و برخورد قضایی میشود.
آزمایشگاه تشخیص ملکولی فوق حاد پرندگان راهاندازی شد
وی همچنین از راهاندازی آزمایشگاه تشخیص ملکولی فوق حاد پرندگان در بیرجند، طی یک هفته اخیر خبر داد و گفت: خراسان جنوبی هجدهمین استانی است که به این آزمایشگاه مجهز شده است و در حالی که قبلا نمونههای آزمایشی به خارج از استان منتقل میشد، اما اکنون این آزمایشها در داخل استان انجام و جواب آن در مدت کمتر از 24 ساعت و به صورت دقیق مشخص میشود.
کنترل آنفلوآنزای پرندگان سختتر از کرونا
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی تاکید کرد: اکنون که از شدت بیماری در سطح استان کاسته شده است، نباید این موضوع را رها کنیم چراکه این بیماری به راحتی از طریق پروندگان آزادپرواز، دان و نهادهها، کارگران، کارتنها و ماشینهای حمل و نقل آلوده قابل انتقال است. از طرف دیگر خطر همیشه وجود دارد و در صورت از بین رفتن کامل بیماری، امکان برگشت آن وجود دارد.
اصغرزاده بیان کرد: هماکنون دامپزشکی به صورت شبانهروزی و دقیق گزارشگیریهای خود را انجام میدهد تا بقیه واحدهای طیور استان درگیر این بیماری نشود.
وی با اشاره به اینکه تاکنون هیچ موردی از شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در سطح شهرستانها گزارش نشده است، گفت: اما اگر مراقبتهای مخصوص رعایت نشود، این ویروس قابل انتقال خواهد بود. اکنون میبینیم که ویروس کرونا به عنوان یک ویروس تنبل، علیرغم کنترلها و رعایت پروتکلهای بهداشتی، پس از حدود یک سال هنوز از بین نرفته است، اما ویروس آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان ویروسی است که به سرعت و توسط باد یا پرندگان آزادپرواز منتقل میشود و برای جلوگیری از انتقال آن کاری از دست ما برنمیآید.
قابل پیشبینیبودن شیوع بیماری در واحدهای نزدیک کانون خطر/ سلامت مردم خط قرمز ما است
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی تصریح کرد: اکنون تعدادی از واحدهایی که در شعاع کانونی واحدهای آلوده قرار دارند، در معرض خطر آلودگی قرار دارند و شیوع بیماری در آنها قابل پیشبینی است. به همین دلیل رصد و نمونهگیری به صورت روزانه انجام میشود.
اصغرزاده با تأکید بر اینکه تمامی محصولات گوشت و تخممرغ موجود در بازار مورد تأیید دامپزشکی است، گفت: سلامت مردم خط قرمز ما است و در این خصوص هیچ مماشاتی نخواهد شد و دامپزشکی طبق وظیفه سازمانی و همچنین شرعی خود در این خصوص عمل میکند.
وی اظهار کرد: در حالی که خراسان جنوبی برای اولینبار درگیر این بیماری شده است، اما بررسیهای سازمان دامپزشکی کشور از اقدامات انجام شده در استان رضایت داشته است.
پنهانکاری نکردهایم
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی افزود: در بحث اطلاعرسانی باید دقیقتر عمل میشد، ما نیز موضوع را کاملا صادقانه با مردم درمیان گذاشتهایم و در این خصوص هیچ پنهانکاری نداشتهایم. در این خصوص تولیدکنندهها نیز باید موضوع را جدی بگیرند و جهت حفظ سرمایههای شخصی و ملی، همکاری داشته باشند، چراکه دامپزشکی در موضوع سلامت مردم، با احدالناسی تعارف ندارد.
انتهای پیام/7/ 38/ 4
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد