سید مصطفی موسوینژاد کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار خاورستان، یکی از عوامل موثر بر تلاطم منفی این روزهای بورس را پایین آمدن قیمت نفت بیان و اظهار کرد: تقریبا 60 درصد بازار سرمایه وابسته به نفت و مشتقات آن است و وقتی قیمت نفت افت میکند بر کلیت بازار اثر منفی میگذارد.
وی دومین عامل موثر بر تلاطم منفی بورس را تصمیمات لحظهای در مدت اخیر بیان کرد و افزود: مثلا تصمیم گرفته شد که دامنه نوسانات بورس را از پنج درصد به دو درصد برسانند که رئیس بانک مرکزی مخالفت کرد و از وزیر اقتصاد خواست همان پنج درصد باشد.
کارشناس اقتصادی گفت: اینگونه تصمیمات لحظهای یک نوع بیثباتی را در بازار بورس ایجاد میکند و باعث نگرانی سهامداران در بورس میشود و در واقع ریسک را برای سهامدار افزایش میدهد.
موسوینژاد با اشاره به اینکه هر نوع بیثباتی در بورس باعث افزایش خطر ریسک برای سهامداران میشود، تصریح کرد: سهامداران از ترس این که نکند این تلاطمها باعث منفی شدن بازار بورس شود سرمایه خود را از بورس بیرون میکشند.
وی یکی دیگر از عوامل موثر بر تلاطم منفی بورس را هجوم مردم به کارگزاریهای بورس بیان کرد و افزود: مردم در کارگزاریهای بورس در کشور صفهای طولانی برای ورود به بورس ایجاد کرده بودند و در این میان کسانی که سر از بورس در نمیآوردند و متخصص نبودند پول خود را وارد این حوزه کردند و همین امر باعث شد این تصمیماتی را که سرمایههای سرگردان میگیرند تصمیمات هیجانی و بدون برنامهریزی اقتصادی باشد.
کارشناس اقتصادی تصریح کرد: حجم بالای نقدینگی در بورس باعث شد بورس را این طرف و آن طرف کند و با یک ضربان مثبت یک سعود مثبت داشته باشد و با یک ضربان منفی افت داشته باشد.
موسوینژاد تصریح کرد: عامل بعدی تلاطم منفی بورس شیوع ویروس کرونا است که باعث شده بسیاری از صنایع ضرر دهند و باعث رکود در بازار شود؛ شیوع کرونا باعث شد صنعتهایی که در بازار به سمت سودهی میرفتند به سمت ضرردهی بروند و سهام آنها نیز در بورس با مشکلاتی مواجه شود.
وی افزود: یکی دیگر از تصمیمات اقتصادی اشتباه دیگری که در اواخر گرفته شد پیشنهاد عجیب وزیر اقتصاد برای اخذ مالیات سه درصدی از طرفین خرید و فروش سهام بود که یک تصمیم بیمنطق بود و اگر میخواهند مالیات بگیرید نباید از خرید و فروشها بگیرید بلکه باید از سود خرید و فروش مالیات گرفته شود.
کارشناس اقتصادی، آخرین مورد تلاطم منفی بورس را ایجاد وقفه برای حضور مردم در بورس بیان کرد و گفت: در گذشته که افراد در کارگزاری ثبت نام میکردند 24 ساعت بعد میتوانستند وارد بازار شوند و شروع به خرید و فروش سهام کنند اما در حال حاضر یک محدودیتی را برای کسانی که تازه وارد بورس میشوند به وجود آوردهاند که یک فرصت یک ماهه برای این افراد گذاشته شده است که فقط میتوانند ارز اولیه را خریداری و نمیتوانند سایر سهام بورس را خریداری کنند و همین امر باعث شده نقدینگی و جذب نقدینگی بورس کاهش پیدا کند و سرمایهگذار در این یک ماه سرمایه خود را در جای دیگری سرمایهگذاری کند و ضربان منفی در بورس ایجاد شود.
موسوینژاد با اشاره به این که چشمانداز بورس را در بلند مدت مثبت میبینم، تصریح کرد: بورس در کوتاه مدت ممکن است با تلاطمهایی مواجه باشد که ممکن است تا یک ماه هم به طول انجامد اما در بلند مدت به سرمایهگذارانی که به بورس آمدند توصیه میکنم صبر داشته باشند و پول خود را از بورس بیرون نکشند و حضور آنها باعث میشود که این بازار سودده شود چراکه در بلندمدت سود بسیار خوبی خواهد داشت و در بعضی از خریدهای سهام در یک هفته میتواند به اندازه 20 درصد سود سالیانه بانک سود داشته باشد لذا این سرمایه گذاری در بلند مدت سود خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه بورس در این چند مدت سودهی داشته و اصلیترین علت آن تورم و کاهش ارزش پول ملی و به تبع آن بالا رفتن ارزش ریالی صنایع است، افزود: وقتی تورم بالا میرود و از ارزش پول کاسته میشود به عنوان مثال یک کارخانهای که یک دستگاه را به یک میلیارد خریده است با توجه به نرخ ارز و تورم، ارزش این دستگاه یک دفعه دو تا سه میلیارد میشود و ارزش اموال و زمین آن کارخانه بالا میرود و وقتی آن کارخانه درخواست تجدید بازنگری در اموالش را میدهد با توجه به بالا رفتن ارزش آن اموال ارزش آن کارخانه با رشد 20، 30 درصدی مواجه میشود و ارزش سهام آن کارخانه نیز به همان نسبت افزایش پیدا میکند و وقتی ارزش سهام بالا برود رشد سهام آن کارخانه در بورس به وجود بیاید و در مجموع تمام شرکتها در بورس رشد میکنند و سوددهی سهام بالا میرود.
کارشناس اقتصادی دومین عامل بازدهی بورس در مدت اخیر را تلاطم در بازار ارز، طلا، مسکن و خودرو بیان کرد و گفت: بازدهی بورس از بازار تمام این موارد بیشتر و در دو سال اخیر پنج برابر شده است و همین امر باعث ایجاد جذابیت زیاد برای مردم برای هجوم به بازار بورس شده است و همین امر باعث افزایش نقدینگی بازار در بورس و افزایش خرید و فروش و به تبع آن بالا رفتن نرخ سهام شود.
انتهای پیام/ 132/ 14/ 4
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد