آب و هوا



 



تازه های سایت



پربیننده ترین

کد مطلب: 89127
تاریخ انتشار: 1397/12/28 - 07:50
کارشناس مردم شناسی خراسان‌جنوبی با اشاره به فلسفه وجودی سفره هفت سین، گفت: آنچه که در منطقه‌ خراسان معمول بوده سفره‌ای به نام سفره عید بوده که به مرور به سفره هفت سین تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار خاورستان، صدای قدم های عمو نوروز می‌آید و بهار هر لحظه نزدیک‌تر می‌شود. کم کم موعد برپا کردن سفره هفت سین می‌رسد؛ سفره‌ای خوش رنگ و لعاب که قرار است لحظه آغاز سال را رنگی دیگر دهد و مهمانی با شکوه بهار در کنارش آغاز شود. حال که همه در تکاپوی خریدن سین‌های این خوان رنگارنگ هستند، به سراغ تاریخچه سفره هفت سین می‌رویم تا ببینیم این سنت از کجا آمده وچگونه به شکل امروزی خود درآمده است.

 

هفت‌سین سفره‌ای است که ایرانیان هنگام نوروز آن را روی زمین یا روی خوان پایه می‌آرایند. اعضای خانواده در زمان تحویل سال در کنار این سفره می‌نشینند. عده‌ای این سفره را تا سیزده روز پس از نوروز نگه می‌دارند و در پایان سیزده روز سبزه آن را به آب می‌دهند. تاریخچهٔ این رسم مبهم است و هفت‌سین احتمالاً رسم کهنی نیست.

 

در بعضی ریشه‌یابی‌های دیگر، هفت سین را به هفت «سینی» ربط داده‌اند یا اصلش را «هفت میم» دانسته‌اند ، یا آن از ریشهٔ «هفت‌چین» به معنی هفت چیدنی نامیده‌اند که این ریشه‌یابی نیز از سوی محققین جدی گرفته نمی‌شود.

 

در منبعی مربوط به دوره ی صفوی آورده شده که ایرانیان برای نوروز گلهایی می‌کاشتند که نامشان با سین آغاز می‌شده است.

 

نکته مهم در خصوص هفت سین این است که این سفره برخلاف نوروز باستانی رسم نوینی محسوب می‌شود. عضو اصلی این سفره سبزه یا دیوان حافظ ، تنگ آب به همراه ماهی قرمز و همچنین آیینه، کتاب قرآن و شاهنامه است که در کنار شش سین دیگر که می‌تواند سمنو، سنجد، سرکه، سیب، سماق، سکه و ... باشد، قرار می‌گیرند که هر کدام یک نماد بوده و معنایی خاص دارد.

 

سیداحمدبرآبادی کارشناس مردم شناسی خراسان‌جنوبی در خصوص پیشینه سفره هفت‌سین در گفت‌وگو با خاورستان، گفت: آنچه که در منطقه‌ خراسان جنوبی در این خصوص معمول بوده سفره‌ای به نام سفره عید بوده است.

 

وی افزود: روی سفره‌ عید خشکبار و میوه‌هایی قرار می‌دانند که مخصوص همان منطقه بوده و همچنین در این سفره سبزه قرار می‌دادند که از زمان قدیم مرسوم بوده است.

 

برآبادی بیان کرد: سبزه در این سفره نماد سرسبزی بوده و نماد اینکه در ابتدای بهار باید زمین سبز شود و کارهایی که انجام می‌دانند مطابق حال و هوای فصل بوده مثل رسم کوزه شکنی که در نوروز انجام می‌شده است به این صورت که با کوزه در داخل ناودان‌های پشت‌ بام‌ها آب می‌ریختند که این نماد بارش باران است.

 

کارشناس مردم شناسی خراسان‌جنوبی با اشاره به میوه‌های این سفره، گفت: میوه‌هایی مانند انار و سیب، میوه‌های سرخ رنگی که جلوه زیبایی به این سفره می‌داد نیز در سفره هفت‌سین می‌گذاشتند.

 

وی افزود: در این سفره همچنین آیینه که نشانه پاکی و آب که نشانه زلالی بوده قرار می‌دادند اما قرار دادن ماهی مشخص نیست که از چه زمانی رایج شده است.

 

برآبادی اذعان کرد: از بعد از اسلام و در دوران اسلامی قرآن و کلام خدا از ویژگی‌های مهم سفره عید محسوب می‌شود.

 

کارشناس مردم شناسی خراسان‌جنوبی علت تبدیل شدن سفره عید به سفره هفت‌سین را یکسان سازی و همانندسازی این سفره در کل کشور دانست و گفت: برای هر کدام از این سین‌ها نمادی ذکر کردند که در باور عامه مردم این موضوع به طور یکسان وجود ندارد.

 

انتهای پیام/133

تصاویر بیشتر برای مطلب: 


نظر شما